Kendte fodboldspillere fra Odense

De kendte danske fodboldikoner har præget generationer med sublim fodbold og eventyrlige udlandsophold, som mange fodboldfans har fulgt nøje gennem årene. Men, som karrieren er skredet frem, har man haft en tendens til at glemme, hvorfra de pågældende spillere egentlige trådte deres barnsben. En hel del spillere, som har begået sig i det store udland eller på landsholdet, har f.eks. rødder på Fyn og helt konkret i Odense. I denne artikel kaster vi et blik på en lille håndfuld af de mest bemærkelsesværdige fodboldspillere, som for bestandigt har gjort et fantastisk indtryk i den fælles danske fodboldhukommelse. Og ens for dem alle er, at de oprindeligt stammede fra den fynske hovedstad.

Lars Høgh – Mirakelmålmanden fra Bernabeu

Hvis der en spiller fra Odense, der især har gjort sig bemærket ikke blot herhjemme, men også i det store udland, er det målmanden Lars Høgh. Lars Høgh blev født i Odense og startede som ung i OB, hvor han forblev loyal overfor klubben fra 1977, og indtil han stoppede karrieren i 2000. Lars Høghs karriere i OB bød på ekstreme succeser, som for eksempel den vilde præstation i Europa Cup kampen mod Real Madrid, hvor Lars Høgh med fantastiske redninger bar en stor del af skylden for, at OB slog mægtige Real Madrid ud af turneringen på selveste Bernabeu. Lars Høgh var dog ligeledes med i sæsonen 1998, hvor OB stik mod alle forventninger rykkede ned i 1. division, hvilket i dag er den nuværende NordicBet liga. Uanset hvad står Lars Høgh som et pragteksemplar på holdånd, dyb loyalitet og sublimt talent.

Richard Møller Nielsen – Arkitekten bag EM-guldet i 1992

Richard Møller Nielsen, bedre kendt som Ricardo, blev født i Ubberud uden for Odense i Løvens stjernetegn den 19. august i 1937, og han er måske den mest kendte ‘Løve’, som Fyn nogensinde har opfostret. Richard Møller Nielsen startede sin fodboldkarriere i Odense Boldklub, men er som sådan ikke synderligt kendt for sin spillende karriere. Det var mere som træner, at Richard Møller indprentede sig i den danske fodboldhukommelse. Først som assistenttræner under Sepp Piontek i 1980’erne og siden som cheftræner, hvor det blev til Danmarks første og indtil videre eneste guld ved en slutrunde. Richard Møller spillede nemlig Danmark til EM-guld ved EM i Sverige i 1992. Den vellidte fodboldtræner med den evigt drevne fynske dialekt døde på symbolsk vis i Odense i 2014.

Lars Jacobsen – landsholdsback fra Odense

De yngre generationer vil sikkert kunne nikke genkendende til navnet Lars Jacobsen, men i en rolle som fodboldkommentator på TV. Faktum er dog, at Lars Jacobsen har en glorværdig fodboldkarriere bag sig, som naturligvis startede i Odense. Her blev Lars Jacobsen født i 1979, og det var også her, at karrieren tog fart med OBs førstehold fra 1996 til 2002. Backens sublime blik for spillet bragte Lars Jacobsen til først Hamburger SV i Bundesligaen og sidenhen både Everton, Blackburn og West Ham i England samt FC København i Superligaen over to omgange. Udover den flotte klubkarriere står Lars Jacobsen også noteret for hele 81 landskampe i perioden fra 2006 til 2015. I dag deler den tidligere fuldtidsprofessionelle back ud af sine guldkorn og fodboldanalyser som fodboldkommentator på TV.

Thomas Helveg – den dansk-italienske odenseaner

Man kommer ikke udenom Thomas Helveg, når talen falder på kendte og populære fodboldspillere fra Odense. For Thomas Helveg er noget helt særligt. Hvor store Odense-koryfæer som Lars Høgh og Michael Hemmingsen sværgede evig troskab til OB, havde Thomas Helveg andre planer. Han startede karrieren i OB fra 1989 til 1994, men drog derefter på et større fodboldeventyr i Italien, som kun få danske spillere har præsteret udover ham. Helveg nåede i alt 269 kampe i den bedste italienske række efter ophold i først Udinese, siden AC Milan og til sidst Inter. Kun Martin Jørgensen og Alex Pilmark står noteret for flere kampe i Serie A end Helveg. Helvegs troskab til OB viste sig på ny i slutningen af karrieren, da han valgte at slutte et glorværdigt liv med fodbold af i OB fra 2007 til 2010.

Michael Hemmingsen

Michael Hemmingsen hører til en af de store fodboldkoryfæer på linje med målmand Lars Høgh. Og begge valgte sjovt nok at dedikere hele deres spillende karriere i OB. Hemmingsen var således også en fast del af det OB-hold, som sørgede for miraklet i Madrid, da OB slog Real Madrid på Bernabeu i 1994. Efter karrieren som spiller nåede Michael Hemmingsen også at være både assistenttræner, træner og sportsdirektør i OB, inden karrieren som træner slog nye veje. Som spiller blev det til hele 13 sæsoner i den stribede OB-trøje.