Nostradamus

Michel de Nostredame blev født mellem 14. og 21. december 1503 – 2. juli 1566 og blev særdeles kendt under navnet Nostradamus. Han fungerede som fransk læge, men blev i sin sidste tid kendt som en mand der kunne se ind i fremtiden. Han er absolut bedst kendt for sin bog Les Propheties. De var en blandet samling af 942 meget poetiske quatrains, som var vers på fire linjer. De skulle angiveligt kunne forudsige begivenheder ude i fremtiden.

Nostradamus udgivelser

Den blev allerførst udgivet i midten af 1555. Siden da har den været brugt flittigt til at fortolke fremtiden. Nostradamus familie var egentligt jødisk, men som mange andre var de konverteret til en anden tro – nemlig katolicismen. Han læste på universitetet i Avignon, men blev som mange andre tvunget til, at forlade det efter et år. Det skyldtes at det universitetet hvor han studerede blev lukket på grund af et større udbrud af pest. Han arbejdede derfor som en vellidt apoteker i en hel del år inden han kom startede på Universitetet Montpellier i håbet om, at tage en doktorgrad. Men den gik ikke for man måtte ikke arbejde som apoteker og blev derfor afvist. Han blev gift i 1531, men hans kone og 2 børn døde i 1534 under det andet udbrud af pest. Dette blev starten på hans kamp mod pest hvor han sammen med andre læger prøvede at finde både kur.

Nostradamus anden kone

Undervejs fandt Nostradamus sin anden kone Anne Ponsarde, som gav ham seks børn. I 1550 skrev han skrev en almanak og som følge af sin succes fortsatte med at skrive dem i de kommende år. Det var derigennem han begyndte at arbejde som astrolog for forskellige velhavende og gejstlige personer. De Medici-familien – som var en af Italiens rigeste familier blev en af hans trofaste tilhængere. Med familien i ryggen var der overskud til at Hans Les profetier blev udgivet i 1555. Baseret på astrologi og stjernetegn clairvoyance og intuition og med et godt indblik i mennesker og verdenshistorien kom et af de mest spændende – og diskuterede værker til verden.

Nostradamus sidste del af sit liv

Nostradamus har i årene siden offentliggørelsen af hans Les-profetier tiltrukket et stort antal tilhængere. De giver ham æren for at have nøjagtigt forudsagt mange store begivenheder. De afviser tanken om, at Nostradamus havde ægte overnaturlige profetiske evner. De fastholder, at tilfældigheder mellem begivenheder og hændelser i historien og Nostradamus quatrains er resultatet af fejlfortolkninger eller misforståelser. Disse folk hævder, at Nostradamus forudsigelser er karakteristisk svage.  Det betyder at de kan anvendes på stort set alt. Dermed er de ubrugelige til at bestemme, om deres forfatter havde nogen reelle profetiske kræfter.

Nostradamus kritikere

De påpeger også, at engelske oversættelser af hans quatrains næsten altid er af ekstremt dårlig kvalitet baseret på senere manuskripter, der er produceret af forfattere med lille viden om fransk og ofte misforstået for at få profetierne til at passe uanset begivenheder, som oversætterne troede de skulle have forudsagt. Når det er sagt så har hans profetier vundet klangbund mange steder og er stadig søgt og brugt til en fortolkning af fremtidige begivenheder.